Thema lessen najaar 2020

Vitaliteit & Stress – Voel je energieker leer beter omgaan met stress en spanning

Het thema voor dit najaar is VITALITEIT & STRESS. In de yogalessen van september t/m december zoomen we in op het leren herkennen van stress, en het effect hiervan op ons lichaam en geest. We leren de oorzaken en symptomen herkennen. En vervolgens gaan we aan de slag met de tools die beschikbaar zijn om ons stressniveau te verlagen, de stressfactoren in ons leven tegen te gaan en onze vitaliteit te vergroten. We leren de kunst van het ontspannen en het ontwikkelen van onze vitaliteitsreserves. We voelen ons hierdoor energieker en kunnen beter omgaan met stress en spanning.

Iedereen ervaart op dagelijkse basis een bepaald niveau van stress. De ene dag meer dan de andere. Er is namelijk altijd wel een ‘crisis’ die opgelost moet worden, een bus die gehaald moet worden, een kind dat op tijd op school moet zijn, een collega die iets tegen je heeft gezegd wat niet leuk is, etc. Als we veel stress ervaren worden we uiteindelijk zwakker, verdoven onze zintuigen en vertroebelt ons oordeel.

Hoe vitaler we ons voelen hoe meer energie en bewustzijn we hebben om met deze dagelijkse stressmomenten om te gaan. We kunnen dan meer handelen vanuit onze waarden en doelen in het leven. Het gaat er uiteindelijk niet om hoe lang je leeft, maar hoe vitaal je je voelt tijdens je leven.

# To feel all of life and let life feel you.

Je kan bijvoorbeeld tegen zaken aanlopen of vragen hebben als:
 • Hoe kan het dat ik soms minder energie heb?
 • Waarom voel ik me niet gemotiveerd?
 • Ik voel me gestrest als ik naar mijn werk toe moet gaan.
 • Is het ‘normaal’ hoeveel stress ik op een dag ervaar?
 • Wat kan ik doen om te zorgen dat ik veerkrachtiger reageer in een stresssituatie?
 • Hoe kan ik me krachtiger en energieker voelen?
 • Welk effect heeft stress op mij?
 • Hoe kan ik de oorzaken van stress bij mezelf herkennen?

Om beter te leren omgaan met de stress die je ervaart en je meer energiek te voelen doen we kennis op over de werking en het effect van stress op je lichaam en geest. Vervolgens kan je dit leren herkennen bij jezelf. En kan je ermee aan de slag gaan.

Ervaringen op de yogamat

We doen kennis en inzichten op door het doen van oefeningen in de yogalessen. Dit zijn o.a. yogahoudingen, ademhalingsoefeningen, meditaties en het gebruik van mantra’s. De oefeningen geven je een ervaring op de yogamat. En deze ervaring geeft je inzicht. Je leert je geest en lichaam beter begrijpen. Je ontwikkeld bewustzijn op hoe je lichaam en geest reageren op bepaalde zaken. Zo ontwikkel je tools en hulpmiddelen in de lessen die je direct kan toepassen in het dagelijkse leven.

Elke les heeft direct een positieve impact op je gezondheid. We trainen ons lichaam en onze geest en maken die sterker en flexibeler en geven die vernieuwde energie. We doen praktische oefeningen om onze gezondheid te versterken en om dit ook vast te houden.

We gaan o.a. aan de slag met:
 • Het herkennen van stress.
 • Het identificeren van de symptomen en oorzaken van stress.
 • Waarom we stress ook nodig hebben.
 • De positieve en negatieve kanten van stress.
 • Wat een stressreactie met je doet.
 • Wat je kan doen om stress te verminderen.
 • Emoties en stress.
 • Welke goede gewoontes bijdragen aan je vitaliteit.
  Tools voor het dagelijkse leven

  In deze lessenserie ontwikkel je praktische tools om met stress om te gaan. Je leert hoe je meer vanuit ontspanning kunt handelen. En hoe je je vitaal kunt voelen in het dagelijkse leven. Je ontwikkelt een gezonde relatie met die je dagelijks zal ondersteunen.

  Meer informatie en aanmelden

  De yogalessen zijn zowel online als op locatie. Wekelijks op maandag en woensdag en maandelijks op vrijdag. Kijk op de pagina over de data en tijden welk moment jou het beste uitkomt. Hier lees je meer over de tarieven van de lessen.

  Aanmelden

  Meld je aan door een e-mail te sturen aan yogabymaaike@gmail.com of het contactformulier op de website in te vullen. Je kan de les ook hier bestellen. Voor vragen mag je me altijd een bericht sturen.

  De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

  Je bent van harte welkom!