Fysiek en mentaal in shape met Kundalini Yoga zomerlessen


In de 5 zomeryoga lessen gaan we werken aan ons vermogen om fysiek en mentaal in shape te komen. Als mens zijn hiervoor 3 factoren van belang:

  • Lichaam,
  • Geest,
  • Ziel.

Fysieke lichaam als voertuig

Je fysieke lichaam is je eigen tempel waarin je levensgeluk ligt opgeslagen. Hoe meer je dit leert te beseffen, hoe beter je voor je lichaam leert te zorgen. Je lichaam is namelijk je voertuig in dit leven. Een heel gecompliceerde machine, ofwel systeem. Het bestaat uit klieren, bloedcirculatie, een ademapparaat, hartslag, hersenen en een zenuwstelsel. Deze onderdelen samen vormen je fysieke en functionele systeem.

Onderhoud

Elk systeem heeft onderhoud en schoonmaak nodig om goed te blijven functioneren. Je kan het vergelijken met een auto. Een auto heeft ook meerdere onderdelen zoals de remmen, banden, motor, accu, etc. Die onderdelen werken allemaal samen. En ze hebben onderhoud nodig om goed te blijven functioneren. Als je je auto niet onderhoudt dan stopt hij op een gegeven moment met werken en gaan er onderdelen kapot. Zo werkt het ook met het menselijke lichaam. Dit is ook een systeem wat aandacht en onderhoud nodig heeft om goed te blijven functioneren.

Lichaamsbewustzijn

Als je je lichaam gaat beschouwen als je eigen menselijke voertuig (auto) en het het juiste onderhoud en de aandacht geeft die het nodig heeft gaat je lichaam voor jou werken! Je bent dan in staat om je lichaam op het gewenste niveau af te stellen zodat het je goed kan dienen. Ook verhoog je zo de mate van o.a. lichaamsbewustzijn. Jij en je lichaam leren elkaar steeds beter begrijpen. Je begint de signalen die je lichaam je geeft te herkennen. En je leert wat de signalen betekenen en wat je ermee kan doen. Zo leer je wat jouw lichaam nodig heeft zodat je je steeds beter voelt.

Daarnaast gaan we in de lessen in op de 2 andere factoren: onze geest en onze ziel.

In de zomerlessen werken we aan:

  • ons lichaamsbewustzijn,
  • het onderhouden van ons fysieke en mentale lichaam,
  • ons energieniveau,
  • lichamelijke en geestelijke ontspanning,
  • een betere nachtrust.

Meer informatie over de zomeryoga lessen.

De kunst van het helen, de kunst van extase en de kunst van bewustzijn heeft vele namen in mystieke tradities. Het heeft te maken met ritme en realiteit. Wanneer het lichaam in het ritme is, is er gemak. Wanneer het lichaam of een deel ervan uit het ritme raakt, is er sprake van ongemak of ziekte.’ – Yogi Bhajan

‘De ziel is een continue bron vanuit jezelf. Je lichaam en je geest zijn aan jou gegeven om je ziel te dienen.’ – Yogi Bhajan

Categorieën: zomeryoga